Vitaal Hart 

5 adviezen voor stressmanagement van mijn moeder

Een Vitaal Hart is een hart dat zichzelf in balans kan brengen. Al slaat het op hol, stroomt het over van verdriet of voelt het verkrampt van stress en spanning. Sinds mijn kinderjaren krijg ik adviezen over Vitaal Hart van mijn moeder.

Mijn moeder was een van de eerste mensen in Nederland die eind jaren 50 een open hartoperatie onderging. Op dat moment was ze 4 maanden zwanger van mijn broer. Riskant maar onvermijdelijk om haar en zijn leven te redden. Na de operatie kon ze alles, echt alles. Ze kreeg meer adem dan ze ooit als kind had gehad. Ze had vertrouwen in het effect van de operatie en in haar eigen sterke lijf. Eindelijk kon ze vrijuit leven.

“ Met een vitaal hart kan je de wereld aan” 

” Met een Vitaal Hart kan je de wereld aan!” was haar moto. Dat haar hart fysiek niet optimaal functioneerde wisten we wel. Het sloeg regelmatig op hol en ze zwoegde als een hijgend paard bergen op en af. Lastig en ze genoot van de vakantie in prachtige natuur. Met kalme tred zou zij de top halen.

Van vechtmodus naar Vitaal Hart

Mijn moeder was geen heilige. Ik kan me goed herinneren hoe boos en gefrustreerd ze was over de heftige ruzies en vechtpartijen tussen mij en mijn broer. Haar vechtmodus ging vol aan. Ze schreeuwde harder dan ons en was bij tijden radeloos. Haar geworstel met emoties duurden niet lang. Ze herpakte zich. Zij wist dat ademhaling een zegening was. Nog zie ik haar staan met haar ogen dicht. Een paar keer diep ademen bracht haar hart en hoofd tot kalmte, liefde en helderheid. Als gezin konden we daar veilig, vol vertrouwen op varen. Op haar vitale hart.

Er waren meer operaties nodig. Elke keer spannend en fysieke uitdaging. Voor mijn moeder draaide het niet om dat fysieke alleen. Voor haar was het Vitale Hart van levensbelang gebaseerd op vertrouwen en liefde. Een hart dat zich zelf steeds weer in balans kon brengen bij uitdagende situaties.

Vitaal hart, ademhaling en flow

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van het hart. Wetenschappers hebben ontdekt dan het hart een eigen zenuwstelsel heeft van duizenden neuronen. Dit stelt het hart in staat om te voelen en informatie te zenden naar je hersenen. Hartzeer of een hart dat overspringt van blijdschap zijn dus geen zweverige waarnemingen van gevoelige mensen. Het heeft een fysieke component. Er is een wisselwerking tussen lichaam en geest. Je hartslag, hersengolven en ademhaling hebben een bepaald ritme. Als je in balans bent gaan deze ritmes resoneren en raken ze afgestemd op elkaar. Je brein, hart en zenuwstelsel werken dan optimaal samen. Fysieke en mentale inspanning kosten minder energie. Je bent gefocust, kalm en helder. Zo kan flow ontstaan.

Herken jij momenten dat je in een flow bent?

5 adviezen van mijn moeder voor een Vitaal Hart 

De 5 adviezen van mijn moeder zijn simpel. Niet altijd makkelijk om toe te passen. Als ik ze gebruik in een moeilijke situatie voelt het dragelijker. Het kost me minder energie. Ik kan mijn hoofd en hart erbij houden.

    • Adem
    • Aandacht en accepteren van wat er nu is
    • Vertrouwen (maak je geen zorgen over wat er nog niet is)
    • Compassie ( “liefde” zou mijn moeder zeggen voor jezelf en anderen)
    • Flow

Meer weten over Vitaal Hart? Dat kan de eendaagse training op 30 maart  Vitaal Hart, minder stress en meer plezier
bij de korte introductie workshop op 20 maart