Goede voornemens volhouden? Maak een So What! lijst!

Een nieuwe start na een moeilijk jaar is een fijn vooruitzicht. In de maand januari beginnen we met goede voornemens; een gezond lijf, minder stress, meer bewegen, leuker werk of meer liefde en voldoening.

Wat je voornemen ook is, volhouden is niet makkelijk. Hoe dichter je bij Blue Monday komt hoe meer moeite het kost. Wacht even! Blue Monday? Dat is al volgende week. Oké, misschien houd je het langer vol. Ik worstel nogal met goede voornemens. Eerst ga ik sjoemelen. Een paar weken later is het voornemen verdampt en blijf ik zitten met een ontevreden gevoel.

Tot ik de So What! lijst maakte; heerlijk!

Kies een goed voornemen en schrijf dit boven aan een papier. Daaronder maak je een lijst van alle gedachten, emoties en situaties die jouw goede voornemen ondermijnen.

Een paar van mezelf;

 • Ik kan het toch niet volhouden
 • Niemand zit op mij te wachten
 • Ik ben nu erg moe
 • Het is ongezellig als ik geen stukje taart eet bij….
 • Het regent….. het is koud….
 • Als ik ontspanning zoek ben ik lui
 • Morgen komt beter uit
 • ………

Soms komt er wat bij; soms komt gaat er wat af. We hebben duizenden gedachten per dag. Het is een voortdurende stroom van impulsen, gevoelens die door ons heen gaat. We nemen ze vaak te serieus. De meeste gedachten sturen ons onbewust aan. Dat is onhandig als je jouw gedrag wil veranderen. Zonder dat je er erg in hebt stoppen deze gedachten jouw voornemen om je gedrag te veranderen.

Meer regie door So What! lijst

Door de ondermijnende gedachten op te schrijven zie je welke gedachten je er over hebt. Je ziet welke gedachten je verleiden, welke gevoelens je meesleuren in gedrag wat je niet meer wil. Nu kun je zelf de keuze maken. Volg je deze gedachte of volg je je voornemen? Als ik mezelf betrap op zo’n belemmerende gedachte, roep ik hard: “So What!”

 • Ik ben moe…. So What!
 • Niemand zit op me te wachten…… So What!
 • Als het regent…… So What!
 • Morgen komt beter uit…. So What!

Ik moest best om mijn So What lijst glimlachen; het relativeert. Ik ben benieuwd hoe het jou bevalt om te werken met een So What lijst. Je mag mij altijd mailen als je vragen of opmerkingen hebt.

Veel plezier met So Whatten!!!

Er zijn meer manieren die je helpen om een goed voornemen vol te houden.

Maak tijd voor Mind of No Mind

In Kung Fu streef je naar Mind of No Mind. Dat is een staat van zijn waarin je vrij bent van het gekletst in je hoofd, je wordt niet beheerst door emotie. Je bent kalm in het hier en nu. Meditatie, opgaan in muziek, dansen en werken met voldoening zijn andere manieren om in een staat van flow te komen. Flow stopt je gedachten, geeft energie en breng je weer terug bij je voornemen, dat wat belangrijk voor je is.Wil je tips om vaker in een flow te komen?
Dat kan met online Kung Fu Flow, elke
maandagochtend en avond.