Beweeg je uit je comfortzone!

Heb je ook op de bank gehangen In de kerstvakantie? Eindelijk de Crown gekeken of een spannend boek gelezen? Ik vertoefde in een strandhuisje waar ik regelmatig kom. Alles bekend. Alles vertrouwd met familie en vrienden die al jaren mee gaan. Mijn comfortzone ten top!
Ai! Daar op de bank las ik dat uit je comfortzone gaan super goed voor je is. Je vergroot je vitaliteit, leert beter met stress omgaan en je gaat het verval van je hersenen tegen. Wie wil dat niet?

Ik vraag me af waarom mensen het zekere voor het onzekere nemen en stoppen met nieuwe dingen doen? Zijn we zo bang geworden om te vallen of risico’s te nemen? Hoe overwinnen we weerstand en komen we van de bank af? Wat levert bewegen uit je comfortzone op?

Zeurende weerstand.

Ik voel vaak een zeurende weerstand als ik aan nieuwe dingen begin. Eerst wil ik het. Ik ben enthousiast en zie mogelijkheden. Als puntje bij paaltje komt, sluipt de weerstand zacht naderbij. “Misschien toch geen goed idee… of ik ben moe.” Herken je dat?
Zeg je vaak dat je geen tijd hebt om nieuwe dingen te leren? Denk je dat je te oud bent? Ben je jaloers op mensen die het over een andere boeg gooien? Heb je kritiek op wat onbekend is? Heb je weinig energie?
Vaak zijn deze reacties en gedachten een teken van angst voor nieuwe dingen. Verlangens die we koesteren worden in de kiem gesmoord. Je kunt meer uit jezelf halen als je open staat voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen.

Omgaan met weerstand

Accepteren en aangaan:
Als ik weerstand, onzekerheid, angst herken, sta ik stil. Ik luister. Scan of er iets bij zit wat ik serieus moet nemen.
Meestal is het mijn onzekere Ikje die me op de plaats probeert te houden. Ik laat het voor wat het is; weerstand, angst, onzekerheid. Accepteren dat ik onzeker ben helpt. Ik weet inmiddels dat het bij me hoort. Vechten er tegen of me overschreeuwen werkt niet. Onzekerheid betekent niet dat ik iets niet kan of wil. Dus geen reden om veilig op de bank te blijven hangen.
Kung Fu Flow, een sierlijke vechtkunst, is voor velen een onbekende manier van bewegen. De oefeningen zijn vaak verrassend en speels. Afgewisseld met aandacht en ademhalingsoefeningen. Met trainingsmaatjes kan het uitdagend zijn. Je weet niet wat de ander gaat doen. Altijd is er het element van lichtheid en spel. Plezier en flow staan voorop. Je leert op die manier jezelf beter kennen. Je beweegt letterlijk uit je comfortzone.

Ademhalen
Door goed te ademen laat je spanning los, blijf je kalmer en kun je helder nadenken. Het houd je ook in het moment. Je houd je aandacht er makkelijker bij.

Samen
Doe het niet alleen. Je voornemens of nieuwe plannen delen met anderen helpt om je weerstand te overwinnen. Mensen vragen naar je plannen. Een beetje externe motivatie kan positief voor je werken. Als je het samen doet kun je elkaar inspireren.

Plezier
Kies dingen die je leuk of belangrijk vindt. Valt het dan tegen dan zul je meer moeite doen of het toch te doen. Tune in met je verlangen het te doen. 

Wat levert bewegen uit je comfortzone op?

  • Je houdt jezelf en je hersenen actief! Hersenen maken nieuwe verbindingen en blijven zich ontwikkelen. Altijd goed voor nu en later!
  • Door af en toe nieuwe ervaringen op te doen kun makkelijker met veranderingen omgaan. Je hersenen oefenen om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Handig want je leven blijft niet zoals het is
  • Je blijft flexibel in lichaam en geest! De bewegingen en filosofie van Kung Fu Flow helpen mij daarbij
  • Je ontdekt dat je meer kunt dan je denkt! Dat geeft nieuwe gevoelens van zelfvertrouwen en plezier.
  • Door nieuwe kennis op kun je jezelf verder ontwikkelen
  • Je leert spelenderwijs omgaan met spanning en stress. Vaak geven nieuwe ervaringen een prettige spanning.

Verder lezen over de werking van je hersenen en hoe je die vitaal kunt houden? In het Het 50 + Brein van Margriet Sitskoorn lees je over mythen, feiten en hoe je je hersenen kunt blijven ontwikkelen.

Wil je letterlijk en figuurlijk uit je comfortzone bewegen en meer uit jezelf halen? Neem contact op. Dan help ik je graag.