Burn out; op de rand of er net overheen?

Buiten schijnt de zon. Het is 9 augustus 2018. Ik lig uitgeput op de bank. Futloos en haast hersendood staar ik naar het beeldscherm. Het leven trekt via Netflix series aan mij voorbij. De hond uitlaten is een ingewikkeld proces. Stress. Ik stel het uit tot ze blaffend bij de achterdeur staat. Mijn lief maakt zich zorgen over mijn geestelijke en fysieke situatie. Ik snauw alles van me af. De laatste maanden is de druk op mijn werk behoorlijk toegenomen. De ene crisis volgt de andere op.

Langzaam sijpelt de vraag door; zit ik tegen een burn-out aan? Ik had niet verwacht dat dit me zou overkomen. Ik weet immers van alles over stress, energie, mindfuless en bewegen. Het werkt nu niet. Wat kan ik doen om anders met de stress om te gaan?

Acceptatie en op zoek

Ik ga op zoek. Alleen al het toegeven en langzaam accepteren van mijn gemoedstoestand geeft me lucht. Voorzichtig luister ik naar mezelf. Ik hoor de gedachten in mijn hoofd. Voel de pijn en het verlangen van mijn hart. Ik word kalmer en begin te bewegen zoals ik dat eerder deed. Kung Fu, wandelen, mijn gevoelens en gedachten delen. De bankzombie verdwijnt. Ik kan helder denken en ben ontspannen aan het werk. Wat een opluchting. Verschillende oefeningen en inzichten helpen mij om weer met energie en plezier te werken. Deze drie tips wil ik graag met je delen.

3 manieren om stress los te laten

1 Doe de Stressmonitor

Stress is niet erg. Het stimuleert om te presteren. Als stress je belemmert, kun je actie ondernemen. Daarom is het belangrijk dat je onderzoekt of je spanning hebt en waar die vandaan komt. Bewustwording van spanning helpt je om stress te verminderen. Haal een paar keer diep adem. Spanning kun je herkennen door een eenvoudige oefening te doen zoals een body-scan. Je scant met je geest je lichaam op signalen van spanning. Dit zijn een paar signalen waar je op kunt letten;

  • verkrampte nek of schouders of spierspanning in de benen
  • onrustig in je lijf, opgejaagd gevoel
  • een hoge, korte ademhaling
  • veel gedachten die door je hoofd spoken

Heb je veel gedachten over dingen die je moet doen? Welke signalen van spanning herken jij bij jezelf?

” De mens kan zijn reflectie niet zien in stromend water, alleen in stilstaand water” Tsjwang-tse

Een body-scan en bewust ademhalen kun je doen tijdens je werkdag. Daarnaast vergroot het je kalmte en helderheid voor een lastig gesprek, bij een ingewikkelde taak die je doet of tijdens een vergadering. Neem 2 minuten van je kostbare tijd om stil te staan. Haal diep adem. Voel of je spanning ervaart. Geen tijd? Doe het toch je zult zien wat het oplevert.

2 Vechtmodus 

Ben je aan het vechten met jezelf, de ander of de situatie? Het is belangrijk te weten of je aan het vechten bent want je vechtmodus slurpt mentale, emotionele en fysieke energie. je kunt in de vechtmodus terecht komen door je ongeschreven regels en je taalgebruik. Regels geven richting en houvast. Dat is fijn. De ongeschreven regels of onbewuste regels beperken je. Zonder erg ben je aan het knokken om aan die regels te vol doen. Dat kost energie en je verliest het contact met jezelf. Je handelt op de automatische piloot.

Welke ongeschreven regels hanteer jij voor jezelf?
Deze ongeschreven regels heb je niet zelf bedacht. Het is vaak een erfenis uit je jeugd. Ik heb tientallen regels voor mezelf ontdekt. Misschien herken je er een paar?

  • Ik kan het alleen want ik mag niemand tot last zijn dus ik vraag geen hulp
  • Ik ben niet goed genoeg
  • ik moet jouw problemen oplossen
  • Ik moet niet laten zien dat ik onzeker ben

Taal is krachtig. Van “moeten” naar “mogen”

Iedereen herinnert zich wel een vervelende opmerking. Hoe gefrustreerd je werd omdat je met je mond vol tanden stond. Misschien bloosde je of kookte je van woede. Daarna werd je hoofd nog een uur in beslag genomen. Het was moment was allang voorbij en jij was zinloos op zoek naar een gevat antwoord.
Taal heeft invloed. Het kan je lichamelijk en geestelijk raken. Ook de taal die je onbewust of in gedachten gebruikt. Het woord moeten is dwingend. Het geeft je geen keuze. Er is geen andere oplossing mogelijk.

Ik hoor je denken; Ja dat zeg je wel. Je hond moet je gewoon uitlaten, Aleid.
Als ik mijn hond uitlaat wandel ik buiten. Ik voel de frisse lucht, hoor de vogels en zie een dier dat blij rond huppelt. Ik beweeg en geniet. We zijn er ook als het regent en rennen om voor het onweer thuis te zijn. We zijn samen op avontuur. Dit is mijn keuze, mijn plezier. Elke dag opnieuw kies ik hiervoor en laat ik haar uit. Als ik dieper erover nadenk is het meer mogen dan moeten.

Mogen geeft je meer mogelijkheden. Je wordt milder voor jezelf en anderen.

  • Ik mag het alleen doen
  • Ik ben goed genoeg
  • Ik mag iemand om hulp vragen
  • Mag ik je helpen met je probleem?
  • Ik mag onzeker zijn

3 Vitaal Hart

Als je boven genoemde tips toepast maak je verbinding met je hart. Je wordt je bewust van je behoeften en verlangens. De mensen en de wereld om je heen leg je minder oordelen op. Je wordt flexibeler in lichaam en geest. Het is een stap naar gebalanceerd werken en leven.
Vitaal hart betekent voor mij dat ik lichamelijk, geestelijk, en emotioneel fit ben. Compassie is daarbij van levensbelang. Compassie en mildheid voor mezelf en anderen. Met Vitaal Hart als kompas werk en leef om te doen wat waardevol en belangrijk is voor mezelf en de wereld. Ik kan mezelf steeds weer terug vinden en in balans brengen.

Wil jij makkelijker stress los kunnen laten en meer balans in je leven?

Kun jij je stress monitoren? Heb je inzicht in je ongeschreven regels en je onderliggende behoeften en verlangens?  Wil je met meer plezier werken en leven? Ik help je graag. Neem vrijblijvend contact op. We bespreken welke manier bij jou past.

Delen Het is fijn als je dit artikel deelt in je netwerk. Je helpt mij en er is vast iemand die er zijn voordeel mee kan doen.