Zelfcompassie juist als het tegen zit. 

In mijn coaching gebruik ik verschillende oefeningen om zelfcompassie te versterken. 
Door zelfcompassie raak je minder snel in een negatieve spiraal. Je kunt jezelf sneller in balans brengen.
Wat is zelfcompassie eigenlijk?

Wat is zelfcompassie?

Meeleven met het lijden van mensen kennen we goed. We worden geraakt door de pijn van onze dierbaren. Of mensen die we kwetsbaar vinden. Je voelt de behoefte om iemand te ondersteunen, er voor je naaste te zijn. Als vanzelf toon je begrip en warme vriendelijkheid. Je oordeelt niet. Ook als mensen fouten maken, besef je dat falen en tegenslag bij het leven horen. Het is de storm van het leven waar we allemaal in terecht komen.

Compassie voor jezelf is niet anders. Met vriendelijkheid en begrip kijk je naar je eigen onvolmaaktheid, tegenslagen en fouten. Stel je hart open voor je frustraties, de emoties, je gedachten en imperfecties. Als je kunt accepteren dat het leven niet altijd gaat zoals jij had bedacht of gewild, kom je dichterbij compassie. Je kijkt naar je zelf zonder meedogenloze kritiek op jezelf.
Dat betekent niet dat je nooit iets zou veranderen in je leven of niet zou streven om je ambitie waar te maken. Dat doe je om dat je het belangrijk vind gelukkiger en gezonder te leven. Niet omdat je jezelf ziet als een waardeloos of slecht iemand.

zelfcompassie

Zelfcompassie

 3 inzichten over zelfcompassie

Voor mij is vriendelijkheid en begripvol zijn een van de belangrijkste aspecten van compassie. Welgemeend en vanuit je hart. We duwen negatieve gevoelens graag weg om verder te gaan. Een andere aanpak van problemen is een vette laag kritiek over jezelf uit te storten. Je bent in je vechtmodus. ” Had ik het maar anders gedaan!” “Ik kan ook niets!” ” het is mijn eigen schuld”  Dit verhoogt je stress en frustratie.

Als je beseft dat het leven niet altijd makkelijk is. Dat pijn en moeilijke emoties erbij horen kun je met compassie naar jezelf kijken. Je brengt jezelf sneller weer in balans. Je verandert jezelf van vechtmodus naar Vitaal Hart.

Heb je wel gehoord van Common Humanity? Het betekent gemeenschappelijke menselijkheid. Veel mensen denken dat zij de enige zijn die te maken hebben met problemen. Ze betrekken alles op zichzelf. Ze voelen zich slachtoffer, zijn erg boos of gefrustreerd. Mens zijn betekent dat iedereen van ons te maken krijgt met problemen en tegenslag. Ons leven is onvolmaakt.  Met zelfcompassie erken je dat veel mensen, net als jij leed meemaken. Het brengt problemen in perspectief.

Aandacht en loslaten.  Kijk naar je gevoelens en gedachten zonder te oordelen. Laat ze voorbij komen met een open blik. Neem ze waar met compassie en begrip. Je bent niet je emoties of gedachten. Gevoelens en gedachten stromen constant door je heen. Ze veranderen elk moment. Ze vragen om gezien te worden. Ze zijn er. Soms zijn deze emoties heftig en intens. Laat ze er zijn. Beschouw ze en onderzoek ze zonder er in te blijven zwelgen. Dit betekent balanceren. Er is geen volmaakt recept voor het omgaan met frustraties, problemen en tegenslag. Mindfulness kan je helpen. Ik werk zelf graag met  specifieke oefeningen en visualisaties om zelfcompassie te vergroten. Dat helpt me om mezelf weer in balans te brengen.

Ramses Shaffy zong op zijn eigen wijze over het omgaan met emoties, tegenslag. Als het stormt!

Als ‘t stormt in je hoofd
Ga mee, ga mee
Met de storm die je voert naar een andere zee
En verzet je maar niet tegen ‘t verdriet
Want de tijd zal ‘t getij weer keren

 

Wil je meer zelfcompassie ontwikkelen?

Of heb je vragen over stress, je drang naar perfectie, onzekerheid?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.